koken & tafelen algemeen

Brioche

Print deze pagina

Algemeen

Aantal personen: 1

Bereidingstijd: 1 uur en 25 minuten

Receptuur

300 gram bloem
2 eetlepels suiker en 3 theelepels suiker
120 milliliter lauwe melk
1 ei op kamertemperatuur
125 gram zachte boter
7 gram gist
6 gram  zout
 

Bereiding

Zorg ervoor dat de melk lauw warm is(dit kan door het even te verwarmen in de magnetron). Voeg de gist en 3 theelepels suiker bij de melk, roer het door en zet het even weg. Het mengsel begint vanzelf te borrelen.
Doe de bloem, 2 eetlepels suiker, het zout, het ei  in de mengkom van je keukenmachine.
Voeg de melk toe en kneed er een soepel deeg van in de keukenmachine.
Voeg nu beetje bij beetje de zachte boter toe.
Het deeg blijft vrij plakkerig. Hoe langer je kneed hoe beter het wordt. Dit kan in de machine maar ook met de hand.
Stort het deeg op een met zonnebloem olie ingevet werkblad. Vet je handen in met de olie en kneed het deeg na, totdat het zich tot een plakkerige bal vormt. Als je een bolletje deeg uit elkaar trekt, moet er een soort van kauwgombal effect ontstaan.
Kneed het deeg nog even na met de hand.
Vet een kom in met olie, keer het deeg hier in om en laat het ongeveer 45 minuten rijzen onder een natte theedoek. Het deeg moet zich in volume verdubbelen.
Haal het deeg uit de kom en druk de lucht er uit. Verdeel het deeg in 10 stukken. Vorm hier ballen van.
Vet een cakeblik in met bakspray of boter en leg de bollen in het cakeblik.
Dek het cakeblik af met een natte theedoek  en laag het deeg weer 45 minuten rijzen.
Verwam de oven alvast voor op 180 graden.
Bak de brioche in ongeveer 25 minuten af.  Laat het brood afkoelen op een rooster. Erg lekker met jam en veel boter.

Met dank aan Pauline's keuken