koken & tafelen algemeen

Bapao met shiitake

Print deze pagina

Algemeen

Aantal personen: 2-4

Bereidingstijd: 30 minuten

Wachttijd: 2 uur en 0 minuten

Receptuur

½ pak mix voor brood

2 eetlepel boter

2 sjalotjes gesnipperd

4 teentjes knoflook fijngehakt

100 gram shi-itake in blokjes

2 centimeter verse gember geraspt

1 bosui fijngesneden

1 theelepel kurkuma

1 eetlepel ketjap manis

4 tomaten in stukken

1 ui gesnipperd

1 eetlepel bruine basterdsuiker

200 milliliter tomatensap

50 milliliter witte wijnazijn

Citroensap naar smaak

Sambal naar smaak

Bereiding

Bereid de broodmix voor volgens de gebruiksaanwijzing op het pak. Verdeel na de eerste keer rijzen het deeg in porties van 50 gram en vorm er balletjes van. Verhit de boter in een pan en fruit de sjalotjes bruin, voeg daarna de helft van de knoflook toe. Voeg de shi-itake, gember en bosui toe en bak op een hoog vuur. Breng op smaak met kurkuma en ketjap. Zet de vulling tot gebruik (minimaal een half uur) in de koelkast. Bestrooi een werkvlak licht met bloem, rol elk bolletje deeg licht uit, leg in het midden een eetlepel vulling en vouw dicht tot een mooi strak bolletje. Zet de gevulde bolletjes op een stuk bakpapier en laat op een warme plaats rijzen. Verwarm de oven voor op 160 graden, meng in een ovenschaal de tomaat, ui, de andere helft van de knoflook, basterdsuiker, tomatensap, azijn en zout en peper naar smaak en laat deze afgedekt met aluminiumfolie een uur roosteren in de oven. Zeef de saus daarna en kook het eventueel in als het te dun is en breng op smaak met citroensap en sambal. Stoom de bapao bolletjes in een stoommand in 10 minuten gaar en serveer de tomatendip ernaast.