koken & tafelen algemeen

Bagel

Print deze pagina

Algemeen

Aantal personen: 12

Bereidingstijd: 35 minuten

Wachttijd: 35 minuten

Receptuur

500 gram bloem

1 eetlepel droge gist

350 milliliter warm water (45°C)

3 eetlepels suiker

1 eetlepel zout

1 eetlepel suiker

Bereiding

In een grote kom 175 bloem en gist mengen. Water, 3 eetlepels suiker en zout mengen en aan de droge ingrediënten toevoegen. 1/2 minuut met een staafmixer op de lage stand mixen. De restjes van de rand schrapen, en 3 minuten op hoge stand verder mixen. Vervolgens met de hand een deel van de resterende bloem toevoegen tot een matig stijf deeg ontstaat. Het deeg op een licht bebloemd oppervlak glad en elastisch kneden (ong. 8-10 minuten). Afdekken en 15 minuten laten rusten. Het deeg in 12 gladde ballen verdelen. Prik er in het midden met uw vinger een gat in en maak het gat voorzichtig groter terwijl u de bagel in een gelijkmatige vorm kneedt. Afdekken en 20 minuten laten rijzen. Intussen 4 liter water aan de kook brengen. 1 eetlepel suiker erdoor roeren en laten sudderen. De bagels per 4-5 stuks 7 minuten koken, eenmaal keren en vervolgens afgieten. Op een ingevette bakplaat leggen en 30-35 minuten bij 190°C bakken. Uit de oven halen en warm of koud serveren.