koken & tafelen algemeen

Torte a citrone

Print deze pagina

Algemeen

Aantal personen: 6-8

Bereidingstijd: 1 uur en 15 minuten

Wachttijd: 1 uur en 30 minuten

Receptuur

Korstdeeg:

175 gram bloem.

100 gram ijskoude boter, in blokjes.

2 eetlepel poedersuiker.

1 eidooier

 

Citroen vulling:

6 eieren

250 gram fijne suiker

5 citroenen: rasp van 3, sap van 5

150 milliliter slagroom

20 gram chocolade, gesmolten en afgekoeld

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180 graden. Doe voor het deeg de bloem, boter, poedersuiker en een snufje zout in een keukenmachine en meng het tot een fijn kruimelig mengsel. Mix er de eierdooier en 1 eetlepel koud water door. Mix alles snel tot een samenhangende deegbal. Omwikkel met plasticfolie en zet 30 minuten in de koelkast. Rol het deeg op een licht met bloem bestoven werkvlak uit tot een lap en bekleed hiermee de taartvorm met ribbelrand en losse bodem van 24 cm doorsnee. Zet de taart 30 minuten in de koelkast. Leg er daarna een vel bakpapier op, strooi er rijst of een andere blinde vulling in en bak 10 minuten. Verwijder de vulling en het papier en bak nog 5 minuten tot deze knapperig is. Schakel de oventemperatuur terug tot 150 graden. Roer voor de citroenvulling de eieren en suiker in een kom vlug door elkaar met een houten pollepel. Voeg de citroenrasp en sap toe en laat dit 30 minuut intrekken. Roer vlug de room erdoor en schenk het mengsel door een zeef in een maatbeker of kan. Zet de taartvorm op een bakplaat en schenk de taart bijna vol met de citroenvulling. Schuif de bakplaat in de oven en schenk de resterende vulling in de taart. Bak hem 30-35 minuten zorg dat hij niet kleurt en dat de vulling nog een beetje wiebelig aanvoelt. Laat hem 30 minuten afkoelen en neem hem uit de vorm.