koken & tafelen algemeen

Taart met sinaasappelcurd

Print deze pagina

Algemeen

Aantal personen: 12

Bereidingstijd: 1 uur

Wachttijd: 4 uur en 0 minuten

Receptuur

250 gram bloem

200 gram boter + een beetje

250 gram suiker

6 eieren

zout

3 blaadjes gelatine

4 sinaasappels

1 citroen

2 eetlepels maizena

250 milliliter slagroom

1 zakje vanillesuiker

chocoladekrullen om te garneren

Bereiding

Zeef de bloem op het werkblad en maak een kuiltje in het midden. Doe 100 gram boter, 100 gram suiker, 2 eieren en een snufje zout in het kuiltje en meng goed Voeg geleidelijk de bloem toe en kneed het deeg kort tot een soepele bal. Verpak het deeg in huishoudfolie en laat het ongeveer 30 minuten rusten in de koelkast. Verwarm de oven voor op 200 graden. Rol het deeg uit tot een ronde plak van ongeveer 28 centimeter doorsnede. Bekleed een met boter ingevette taartvorm met het deeg. Snij eventueel overtollig deeg af. Bekleed het deeg met bakpapier en vul het met bakbonen. Laat het deeg ongeveer 20 minuten rusten in de koelkast, en bak daarna de bodem ongeveer 25 minuten in de oven. Week de gelatine in koud water. Was 2 sinaasappels met heet water en wrijf ze droog. Rasp van 1 sinaasappel de schil . Trek voor garnering van de tweede sinaasappel dunne krullen. Pers het sap uit alle 4 sinaasappels en de citroen. Smelt 100 gram boter. Kluts 4 eieren met 150 gram suiker en de maizena. Doe de eieren met de boter, de sinaasappelrasp en het sap in een pan. Breng het geheel al roerende aan de kook. Neem de pan van het vuur, knijp de gelatine uit en roer het door het warme mengsel. Laat dit mengsel ongeveer 20 minuten afkoelen. Neem de afgekoelde deegbodem en schenk het lauwwarme sinaasappelmengsel erop. Dek af met huishoudfolie en laat het minimaal 3 uur opstijven in de koelkast. Klop de slagroom met de suiker stijf, doe in een spuitzak met ronde spuitmond. Verdeel de slagroom over de taart en garneer met chocoladekrullen en sinaasappelkrullen.