koken & tafelen algemeen

Sticky toffeecake

Print deze pagina

Algemeen

Aantal personen: 4-6

Bereidingstijd: 1 uur

Receptuur

90 gram boter op kamertemperatuur,

300 gram bloem,

275 gram bruine basterdsuiker,

1 zakje vanillesuiker,

3 eetlepel suikerstroop

3 eieren op kamertemperatuur,

50 gram dadels,

1 zakje bakpoeder,

60 gram walnoten grof gehakt,

100 gram suiker,

Bereiding

Verwarm de oven voor op 200 graden. Vet de springvorm in met boter en bestuif met bloem. Klop met een mixer de boter met de basterdsuiker en de vanillesuiker glad. Voeg de stroop en de eieren toe en klop minstens 4 minuten tot een luchtig beslag ontstaat. Breng 400 milliliter water aan de kook, zet het vuur uit. Voeg het water toe aan de dadels en pureer met de staafmixer. Spatel de bloem en het bakpoeder door het beslag. Meng vervolgens de dadelpuree erdoor en voeg de walnoten toe. Schenk het beslag in de springvorm en bak in 40-45 minuten gaar.

Verhit ondertussen de suiker met 2 eetlepels water in een pan op laag vuur. Laat de suiker tot lichtbruin karamelliseren. Voeg 50 milliliter water toe en laat 5 minuten inkoken, Schenk de hete karamel over de nog warme cake.