koken & tafelen algemeen

Speculaas-appeltaart

Print deze pagina

Algemeen

Aantal personen: 8

Bereidingstijd: 1 uur en 30 minuten

Receptuur

125 gram  boter, op kamertemperatuur

125 gram kristalsuiker

1 ei, op kamertemperatuur

250 gram bloem

2 gram bakpoeder (een kleine theelepel)

Voor de vulling:

150 gram kristalsuiker

1 vanillestokje, de zaadjes

5 gram kaneelpoeder

3 eieren

150 gram gesmolten boter

200 gram speculaasjes

6 -8 appels, bv jonagold

40 gram amandelschaafsel

Voor de afwerking:

een paar eetlepels  honing, warm gemaakt

poedersuiker

Bereiding

Voor de deegbodem: vermeng de suiker met de boter (kan je met de handmixer doen) voeg het ei toe en meng er kort doorheen. Zeef de bloem en de bakpoeder erboven en meng met een lichte hand tot een deeg en vorm tot een bol. Druk plat, wikkel in plasticfolie en laat minimaal een half uur rusten in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 200' C boven- en onderwarmte en vet een springvorm van 26 cm doorsnede in met boter, beleg de bodem met bakpapier.

Schil intussen de appels, verwijder het klokhuis en snijd in kleine blokjes. Verkruimel de speculaasjes in de keukenmachine of doe ze in een plastic zak en bewerk ze met de deegroller.

Maak het flanbeslag: doe de eieren, de suiker, de vanillezaadjes (je kunt ook 140 gram suiker nemen en 1 zakje vanillesuiker van 10 gram) en de kaneel in een kom en klop goed los. Giet langzaam de gesmolten en iets afgekoelde boter bij dit beslag en roer nog even goed door.

Haal het deeg uit de koelkast en rol het op een licht met bloem bestoven werkvalk uit tot een grote ronde lap. Rol het deeg om de deegroller en verdeel het in de vorm, ook de randen moeten bedekt zijn. Snijd het overtollige deeg weg. Verdeel de speculaaskruimels gelijkmatig over de bodem en schik de appelblokjes erop. Giet het beslag over de appelstukjes en verdeel het amandelschaafsel erover. Zet de taart 60-70 minuten in de voorverwarmde oven. Let goed op of het amandelschaafsel niet te bruin wordt, dek dan eventueel de taart af met aluminiumfolie Controleer of de taart goed gaar is, het flanbeslag moet vast zijn geworden. Haal de taart uit de oven, laat iets afkoelen, verwijder de rand en bestrijk met de honing. Laat verder afkoelen en bestrooi eventueel vlak voor het serveren met poedersuiker.