koken & tafelen algemeen

Pithiviers

Print deze pagina

Algemeen

Aantal personen: 4-6

Bereidingstijd: 1 uur en 35 minuten

Receptuur

550 gram roomboterbladerdeeg

1 ei geklopt

30 gram suiker

30 milliliter water

Voor de vulling:

50 gram ongezouten boter kamertemperatuur

50 gram suiker

50 gram gemalen amandelen

1 ei

½ eetlepel bloem

2 theelepels rum

Bereiding

Verwarm de oven voor op 220 graden. Rol het bladerdeeg uit tot twee 20 centimeter grote vierkanten. Leg deze op twee bakplaten met bakpapier en leg ze in de koelkast. Klop voor de vulling de boter met de suiker. Voeg de amandelen en het ei  toe en klop goed door. Roer de bloem en daarna de rum toe. Zet het mengsel in de koelkast. Haal 1 bakplaat uit de koelkast en teken met behulp van een bord een cirkel met een doorsnede van ongeveer 15 centimeter. Bestrijk de buitenste rand van het deeg met losgeklopt ei. Schep de vulling in het midden en strijk uit tot de ingesmeerde rand. Leg de tweede deeglap er bovenop en druk de randen vast. Druk met een theelepel langs de rand van de cirkel halve maantjes om een geschulpte rand te krijgen. Zet de taart 10 minuten in de koelkast en verwijder daarna de restjes  deeg. Zet de oven terug naar 200 graden. Verwarm voor de siroop de suiker met 30 milliliter water Roer tot de suiker is opgelost, breng daarna aan de kook en haal de pan van het vuur om de siroop af te laten koelen. Bestrijk de taart met losgeklopt ei, teken met de punt van een mes een spiraalvorm op de taart. Bak de taart 10 minuten, zet dan de oven terug naar 180 graden en bak de taart nog eens 25 minuten. Haal hem uit de oven en bestrijk hem onmiddellijk met de siroop. Serveer warm.