koken & tafelen algemeen

Millefeuille

Print deze pagina

Algemeen

Aantal personen: 6

Bereidingstijd: 1 uur en 40 minuten

Wachttijd: 15 minuten

Receptuur

550 gram roomboterbladerdeeg

Boter om in te vetten

Aardbeien om te garneren

Poedersuiker om te bestrooien

Voor de vulling:

7 ½ deciliter melk

1 vanillestokje

9 eidooiers

185 gram suiker

75 gram bloem

50 gram maizena

Bereiding

Verwarm de oven voor op 210 graden. Rol het bladerdeeg ui tot twee vierkante lappen van 3 millimeter dik. Leg een lap op een ingevet en met bakpapier beklede bakplaat en prik er met een vork wat gaatjes in. Laat het deeg ongeveer 15 minuten in de koelkast rusten. Dek het voor het bakken af met een vel bakpapier en nog een bakplaat. Bak de bodem 10-15 minuten. Keer het om en bak nogmaals 10 minuten. Verwijder de bovenste bakplaat en het bakpapier en laat volledig afkoelen. Herhaal dit proces ook met de tweede lap bladerdeeg. Breng voor de vulling de melk en het  vanillestokje aan de kook. Klop in een kom de eidooiers met de suiker tot een lichtgekleurde massa. Roer de bloem en maizena er goed doorheen. Verwijder het vanillestokje uit de melk en giet de helft van de melk bij het eimengsel. Giet het mengsel daarna terug in de pan met de resterende melk. Breng onder voortdurend roeren aan de kook en laat ongeveer 1 minuut doorkoken. Haal van het vuur en laat goed afkoelen. Snij met een kartelmes de randjes van de bladerdeeglappen (bewaar ze), en snij elk vierkant doormidden. Klop de vulling los en strijk 1/3 deel van de vulling op de onderste laag bladerdeeg. Leg hierop een nieuwe bladerdeeglaag, strijk er weer 1/3 van de vulling op, leg een nieuwe bladerdeeglaag erop, en strijk de laatste vulling daar weer op. Eindig met een bladerdeeglaag. Verkruimeld de overgebleven bladerdeegrandjes en smeer ze tegen de zijkanten aan. Versier met aardbeien en bestrooi met poedersuiker.