koken & tafelen algemeen

Kruidige sinaasappelkoekjes

Print deze pagina

Algemeen

Aantal personen: 4-6

Bereidingstijd: 45 minuten

Receptuur

225 gram bloem;

1 theelepel bakpoeder;

2 theelepel gemberpoeder;

½ theelepel gemalen kardemom;

125 gram ongezouten zachte boter;

150 gram bruine suiker;

1 ½ theelepel zoete sherry, bijv. PX-sherry (Pedro Ximenes) of Oloroso;

½ theelepel fijn geraspte schil van een sinaasappel;

1 eiwit, om te glazuren;

2 eetlepel kristalsuiker;

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed twee bakplaten met bakpapier. Zeef bloem, bakpoeder en specerijen in een grote kom. Klop de boter en suiker in een kom licht en romig. Meng er de sherry en sinaasappelschil door. Spatel er met een grote metalen lepel de helft van de droge ingrediënten door en dan de rest. Kneed het deeg 30 seconden op een licht met bloem bestoven werkvlak. Halveer het deeg en rol elke helft uit tot een 5 mm dikke rechthoek. Snijd in rechthoekjes van 3x6 cm. Rol deegresten opnieuw uit en snijd tot meer koekjes. Bestrijk met het eiwit en bestrooi met de kristalsuiker. Leg de koekjes, 2 cm van elkaar, op de bakplaten. Bak 10-12 minuten tot ze licht gebruind zijn. Neem uit de oven en laat afkoelen op een rooster.