koken & tafelen algemeen

Gemberkoekhuisje

Print deze pagina

Algemeen

Aantal personen: 6-8

Bereidingstijd: 5 uur en 0 minuten

Wachttijd: 24 uur en 0 minuten

Receptuur

Deeg
800 gram honing

650 gram suiker
125 milliliter water
3  eieren
30 gram bakpoeder
50 gram speculaaskruiden
1 theelepel kaneelpoeder
20 gram maïzena
250 milliliter melk
2 kilo bloem
Karamel
300 gram suiker
Eiwitglazuur
5  eiwitten
1 kilo poedersuiker
Versieren
100 gram chocolade hulstblaadjes
200 gram gekonfijt fruit
1 pak kleine bitterkoekjes
200 gram amandelen
100 gram walnoten
Extra nodig
plasticfolie
karton voor het sjabloon van het koekhuisje
bloem om uit te rollen
bakpapier

Bereiding

Deeg
Verwarm de honing met 600 gram suiker en water tot de suiker opgelost is en laat afkoelen tot circa 35 °C. Klop de eieren met de resterende suiker schuimig. Roer het bakpoeder, speculaaskruiden, kaneelpoeder en de maïzena los met de melk en meng met het honing-eimengsel. Meng met de bloem en kneed tot een soepel deeg. Verpak het deeg in plasticfolie en laat het een dag opstijven in de koelkast.Verwarm de oven voor op 190 °C.
Rol het deeg uit op een met bloem bestoven aanrecht en vorm tot grote plakken die passen op een bakplaat. Leg de deegplakken op een met bakpapier beklede bakplaat en prik het deeg in met een vork om krimpen en ongelijkmatig bakken te voorkomen. Bak het deeg in de oven in 12-15 minuten gaar. Knip van karton mallen voor de muren, bodem en dak van het huisje. Snijd terwijl het deeg nog een beetje warm is de mallen uit. Laat vervolgens geheel afkoelen.

Karamel
Smelt de suiker tot deze gaat karamelliseren en schenk op bakpapier. Doop de koude uitgesneden koeken in de karamel en plak het huisje aan elkaar.

Eiwitglazuur
Meng de eiwitten met de poedersuiker. Vouw een cornetje van bakpapier en vul het cornetje met eiwitglazuur.

Versieren
Plak alle ingrediënten om te versieren met behulp van het eiwitglazuur naar eigen inzicht op het huisje en bestuif het huisje met poedersuiker.