koken & tafelen algemeen

Galette aux Pommes

Print deze pagina

Algemeen

Aantal personen: 6-8

Bereidingstijd: 1 uur en 35 minuten

Wachttijd: 30 minuten

Receptuur

160 gram bloem

125 gram ijskoude ongezouten boter, in flinke stukken.

2 theelepel citroensap.

5 Granny-Smith appels, geschild, uitgeboord, gehalveerd, in heel dunne ringen

125 gram fijne kristalsuiker

 

Bereiding

Meng de bloem, 75 gram van de boter en een snufje zout 2-3 seconden in een keukenmachine: er zitten dan nog vlokjes boter in het bloemmengsel. Voeg het citroensap en 60 milliliter ijskoud water toe en meng alles vlug. Je hebt nu nog geen samenhangende deeg. Breng het deegmengsel over op een licht met bloem bestoven werkvlak en druk het met je handen bijeen, zodat je een deegbal krijgt. Rol deze uit tot een rechthoek van 8 x 12 cm. Klap de beide korte kanten naar binnen, zodat ze in het midden tegen elkaar aan liggen, en vouw nogmaals dubbel. Keer de deegplak een kwartslag. Rol opnieuw uit tot een rechthoek en klap de korte kanten weer naar elkaar toe in het midden. Dek af met plasticfolie en leg ± 30 minuten in de koelkast. Verwarm de oven voor op 180 graden. Rol het deeg op een licht met bloem bestoven werkvlak uit tot een ronde lap van ± 34 cm doorsnee. Leg deze op een bakpapier beklede plaat en vouw de rand iets om, zodat die iets hoger is. Schik de appelringen overlappend in een grote spiraal naar het midden toe op de deegbodem. Verdeel de rest van de boter er in kleine vlokjes over en bestrooi met 75 gram suiker. Dek de galette af met een vel bakpapier en verzwaar met een bakplaat. Bak de galette ± 25 minuten en verwijder dan de bovenste bakplaat en het papier (er komt veel sap vrij). Strooi de rest van de suiker erover en bak de galette nog 25-30 minuten of tot de vulling gekarameliseerd en het deeg knapperig is.