koken & tafelen algemeen

Fruitcake

Print deze pagina

Algemeen

Aantal personen: 8-12

Bereidingstijd: 1 uur en 45 minuten

Receptuur

250 gram dadels zonder pit, grof gehakt;

100 gram gedroogde vijgen, grof gehakt;

200 gram sultanarozijnen;

100 gram gepelde pistachenoten;

150 gram hazelnoten;

Geraspte schil van 1 citroen;

100 gram bloem;

½ theelepel bakpoeder;

1 eetlepel cacaopoeder;

360 gram fijne kristalsuiker;

3 eieren;

1 theelepel vanille-extract;

2 theelepel rozenwater;

300 gram gemende gekonfijte vruchten;

eetbare gedroogde rozenknoppen*;

Bereiding

Verwarm de oven voor op 150 graden. Vet een cakevorm van 10 x 15 cm in en bekleed hem met bakpapier. Doe alle gedroogde vruchten, noten en de citroenrasp in een grote kom. Zeef de bloem, bakpoeder, een ½ theelepel zout en cacaopoeder erboven en roer er 140 gram fijne kristalsuiker door. Klop de eieren en vanille door elkaar, voeg bij de vruchten en noten en roer goed. Schenk in de bakvorm en bak 1 uur of tot een metalen pen die je erin steekt er schoon uitkomt. Stort op een taartrooster en laat afkoelen. Doe de rest van de suiker in een pan met 250 milliliter water en roer op laag vuur tot de suiker is opgelost. Draai het vuur hoog en laat 10 minuten koken tot de stroop dik is. Voeg het rozenwater toe. Leg de gekonfijte vruchten en rozenknoppen op de bovenkant van de cake. Schenk er de siroop over. Laat afkoelen voor het serveren.

 

*Gedroogde rozenknoppen zijn verkrijgbaar bij Midden-Oosterse winkels. Je kunt zo eventueel weglaten of vervangen door gesuikerde rozenblaadjes.