koken & tafelen algemeen

Chocolade kastanjetaart

Print deze pagina

Algemeen

Aantal personen: 6-8

Bereidingstijd: 1 uur en 20 minuten

Receptuur

435 gram ongezoete kastanjepuree (blikje);

125 gram zachte ongezouten boter;

1 theelepel vanille-extract;

1 eetlepel donkere rum;

6 grote eieren, gesplitst;

250 gram pure chocolade, gesmolten;

50 gram fijne kristalsuiker;

25 gram rietsuiker;

Poedersuiker en gesuikerde amandelen voor de garnering (optioneel);

Bereiding

 Vet een springvorm van 22 cm of een bakvorm met losse bodem in en bekleed hem met bakpapier. Verwarm de oven voor op 180 graden. Klop de kastanjepuree door de boter. Voeg dan de vanille, rum, eierdooiers en de au bain-marie gesmolten chocolade toe en blijf goed mengen. Klop in een andere grote kom de eiwitten met een snufje zout tot ze schuimig zijn. Voeg geleidelijk de fijne kristalsuiker toe om stijvere, glanzende pieken te krijgen, strooi er dan de rietsuiker over en spatel of klop dit er langzaam door. Spatel de eiwitten voorzichtig  in drie delen door het kastanjemengsel. Schep in de bakvorm en doe deze dan in de oven en wacht 45 minuten tot de cake is gerezen en de bovenkant stevig is; het zal er droog en gebarsten uitzien, maar geen paniek: het zal niet droog smaken. Laat 20 minuten in de vorm afkoelen ,stort de taart dan op een rooster. Bestuif de taart als je hem wilt gaan eten met poedersuiker, garneer als je wilt met gesuikerde amandelen