koken & tafelen algemeen

Boterkoek

Print deze pagina

Algemeen

Aantal personen: 6-8

Bereidingstijd: 1 uur

Receptuur

300 gram bloem

250 gram roomboter

250 gram witte basterdsuiker

zout

1 ei

1 eidooier

de rasp van 1 citroen

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180 graden. Sla de boter los in de mixer. Voeg de suiker en het zout toe en meng goed door. Voeg het ei en de citroenrasp toe. Meng dit weer goed door. Meng als laatste de bloem erdoor. Stort het deeg in een vorm, bestrijk met het eigeel  en bak af in de oven voor ongeveer 25-40 minuten.

 

Tip: verse boterkoek smaakt het beste als hij 2-3 dagen "oud" is.

 

De volgende toevoegingen maken iets speciaals van uw boterkoek.

- Door het deeg 100 gram gemalen hazelnoten kneden

- 1/2 deciliter honing en wat gehakte walnoten bovenop beleggen

- door het deeg 100 gram geraspte kokos en 100 gram gesmolten melkchocolade kneden

- 2/3 van het deeg in de vorm drukken, een 1/2 blikje vlaaivulling erop en het restant van het deeg erop verkruimelen