koken & tafelen algemeen

Quiche Lorraine

Print deze pagina

Algemeen

Aantal personen: 4-6

Bereidingstijd: 1 uur en 20 minuten

Wachttijd: 30 minuten

Receptuur

 

200 gram bloem,

zout, peper,

100 gram koude boter,

200 milliliter creme fraiche,

4 eieren,

nootmuskaat,

150 gram (jong)belegen kaas,

1 ui,

200 gram gerookt spek,

boter voor de ovenvorm,

Bereiding

Doe 200 gram bloem, ½ theelepel zout, de boter in stukjes en 5-7 eetlepels ijskoud water in een mengkom. Roer de ingredienten eerst met de deeghaken van de mixer en vervolgens met de hand tot een egaal deeg. Vorm het deeg tot een bal, wikkel het in huishoudfolie en zet ca. 30 minuten koud weg. Roer de creme fraiche en de eieren door elkaar en breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat. Rasp de kaas grof. Pel en snipper de ui en snij het spek in kleine blokjes. Verhit een koekenpan zonder vet en bak het spek uit en laat de ui kort mee fruiten. Vet een quichevorm in met boter en rol het deeg uit tot een cirkel. Leg het deeg met behulp van de deegroller in de vorm. Druk het deeg met de vingers goed aan in de randen en snij eventueel uitstekende stukken deeg weg. Prik de bodem op verschillende plekken in met een vork zodat er geen luchtbellen ontstaan in het deeg. Verdeel het spek en de kaas over de deegbodem. Giet het eimengsel erover en bak de quiche in 40-45 minuten in een voorverwarmde oven van 160 graden op de laagste rail.