koken & tafelen algemeen

Gebakken aardappel met gekaramelliseerde ui

Print deze pagina

Algemeen

Aantal personen: 10

Bereidingstijd: 1 uur

Receptuur

1 deciliter olijfolie
5 uien (in dunne ringen gesneden)
1 deciliter balsamicoazijn
1 deciliter bruine suiker
15 grote aardappels - geschild en in dunne plakjes gesneden
zout en versgemalen zwarte peper (naar smaak)
1,2 liter slagroom
600 gram  geschaafde Parmezaanse of Pecorino kaas.

 

Bereiding

Verwarm de oven voor op 220 ° C. Verhit de olijfolie in een koekenpan en bak de uien op een matig vuur tot ze zacht en glanzend zijn. Voeg de balsamico azijn en bruine suiker toe en roerbak het geheel gedurende 5 minuten totdat de uien beginnen te karamelliseren. Plaats een laagje aardappelschijfjes in een ingevette, ovenvaste schotel (ongeveer 32 x 21cm), voeg de zout en zwarte peper naar smaak toe en rond het af met een laagje gekaramelliseerde uien. Herhaal deze stappen en eindig met een laag aardappelschijfjes. Giet de room over de aardappelschijfjes, strooi de Parmezaanse of Pecorino kaas weer daar overheen en plaats de ovenschaal 30-45 minuten in de oven tot ze goudbruin en gaar zijn.