Provencaalse garnalensoep met pistou

Print deze pagina

Algemeen

Aantal personen: 4

Bereidingstijd: 45 minuten

Receptuur

80 ml olijfolie

12 grote gekookte gamba’s, gepeld

2 theelepels tomatenpuree

250 gram troskerstomaten

1 grote rode paprika, gehakt

2 trostomaten, gehakt

½ Komkommer, geschild, zaadjes verwijdert, gehakt

2 tenen knoflook

50 gram ciabatta of zuurdesembrood, geweekt in 100 ml extra Vierge olijfolie

Snufje cayennepeper snufje suiker

Kleine basilicumblaadjes, voor erbij

 

Pistou:

2 tenen knoflook, grof gehakt

100 gram basilicum, blaadjes geplukt

25 gram pijnboompitten

25 gram geraspte Parmezaanse kaas

100 ml olijfolie

Bereiding

Verhit 60 milliliter olie in een grote pan met zware bodem op matig vuur. Voeg de gambaschalen toe en bak roerend 1-2 minuten. Voeg de tomatenpuree toe en bak 1 minuut. Schenk er genoeg water bij de schillen net te bedekken en laat 10 minuten op zacht vuur koken. Laat 10 minuten afkoelen. Verwarm intussen de oven voor op 170 c Meng de rest van de olie door de kerstomaten, rooster ze op een bakplaat 5-6 minuten in de oven tot ze zacht zijn. Pureer de afgekoelde gambabouillon inclusief de schalen in een keukenmachine glad en schenk door de fijne zeef. Maak de mengkom schoon, voeg de paprika, tomaatstukjes, komkommer, knoflook ,in olie geweekt met brood en 50 milliliter water toe. Pureer glad, voeg de bouillon, cayennepeper en suiker toe. Breng op smaak met zout en pureer nogmaals. Zet de soep in de koelkast tot gebruik. Draai de Pistou de ingrediënten in een keukenmachine tot een pasta. Breng op smaak met zout en peper en maak eventueel iets gladder door nog wat olie toe te voegen. Verdeel de soep over kommen en schep de gamba’s en geroosterde tomaatjes erin. Sprenkel er wat Pistou over en garneer met basilicum