koken & tafelen algemeen

Indische knikkers

Print deze pagina

Algemeen

Aantal personen: 4-6

Bereidingstijd: 40 minuten

Receptuur

1 kleine ui

1 teentje knoflook

½  rode paprika

½  rode spaanse peper

2 eetlepels ongezouten pindanoten

120 gram rode linzen

40 gram krenten

2 eetlepels kikkererwtenmeel

1 theelepel citroen

1 theelepel komijn

1 theelepel garam masala

5 centimeter gember

2 eetlepels ei-vervanger
1 eetlepel sesamzaadjes
paneermeel

150 milliliter groentebouillon

 

Bereiding

Schil de ui en snij in kleine blokjes. Bewaar in een kommetje.Schil en pers de knoflook in een ander kommetje. Rasp de gember grof. Doe deze bij de geperste knoflook. Snij de paprika en de peper ook in kleine stukken. Bewaar in een ander kommetje. Pak een steelpan (GEEN koekenpan). Kook hierin 150 milliliter water. Doe een halve groentebouillonblokje erin. Roer goed door met een garde totdat het poeder is opgelost. Doe in een pan 2 eetlepels sesamolie. Laat de olie even heet worden. Doe dan de ui erin. Bak de ui glazig 2 minuten. Voeg dan de gember en knoflook toe. Bak nog 2 minuten. Doe dan de paprika, peper, 1 theelepel komijnpoeder, 1 theelepel garam masala toe. Roer goed door. Was 120 gram rode linzen goed. Doe deze dan ook in de pan. Voeg je groentebouillon toe. Laat alles zachtjes koken met de deksel erop totdat alle water verdampt is. Dit kan 10-15 minuten duren. Maal ondertussen de pinda’s in een vijzel. Pers de citroen. Als de linzen gekookt zijn, doe ze in een mengkom. Voeg de gemalen pinda’s, krenten, kikkererwtenmeel en 1 theelepel citroensap toe. Proef of alles goed op smaak is.

Laat het geheel afkoelen in de koelkast. Meng ondertussen 2 eetlepels ei-vervanger met 4 eetlepels water in een kommetje. Doe op een platte bord 3 eetlepels paneermeel, 3 eetlepels, 2 eetlepels sesamzaadjes en een mespunt zout. Meng alles goed door.

 

Met dank aan de Kook met mij mee studio